Sezon na dynie w pełni, dlatego warto wykorzystać to warzywo na wiele sposobów. Nie tylko idealnie nadaje się do wytrawnych dań, ale również na słodko w formie pysznych, puszystych deserów. Dzięki temu sprawimy, że ponura jesień będzie fantastyczną porą roku! Oto kilka przepisów na pyszne desery z dynią w roli głównej.
Niezwykle puszyste ciasto z dyni
Ciasto z dyni to jeden z najczęściej przygotowywanych przepisów z udziałem tego warzywa. Jest bardzo puszyste i delikatne – po prostu pyszne!
- 3 jajka
- 2 szklanki miąższu ze średniej dyni
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 15 g cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
W pierwszej kolejności ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do niej olej, mąkę, cukier waniliowy, cynamon i sodę oczyszczoną. Miksujemy przez około 3 minuty na średnich obrotach. Do masy dodajemy starty i odsączony miąższ dyni oraz pokrojone orzechy i namoczone wcześniej rodzynki. Mieszamy łyżką, a następnie wkładamy do formy o średnicy około 23 cm. Ciasto należy piec przez około 40- 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe (patyczek powinien być suchy). Deser można podawać z cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Dyniowe muffinki
Dniowe muffinki to bardzo prosty przepis, który można przygotować w krótkim czasie. Będziemy potrzebować następujących składniku:
- 250 g startej dyni
- 1 niewielki banan
- 250 g mąki pszennej
- 90 g oleju (najlepiej rzepakowego)
- 100 g cukru
- 90 g oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 kostek czekolady
Dynię obieramy, wyjmujemy pestki i ścieramy na tarce. Następnie mieszamy z rozgniecionym bananem i dodajemy olej. Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sodę dosypujemy do masy dyniowo-bananowej. Siekamy czekoladę i dosypujemy do masy. Następnie dokładnie mieszamy surowe ciasto. Przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C. Patyczkiem sprawdzamy czy muffinki są już gotowe. To wszystko!
Placki dyniowe na słodko
Placki z dyni to pyszny pomysł na śniadanie lub kolację dla miłośników słodkich dań. Ich przygotowanie jest równie proste, a efekt znakomity!
- 1 kg dyni
- 2 jajka
- kwaśne jabłko
- 3 łyżki kefiru
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- olej do smażenia
W pierwszej kolejności należy obrać dynię, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Warzywo dusimy w garnku pod przykryciem z dwoma łyżkami wody. Jak już będzie miękka należy ją ostudzić i rozgnieść widelcem. Starte jabłko dodajemy do dyni, następnie łączymy mąkę z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cynamonem. Jajka łączymy z kefirem, mieszamy, a następnie łączymy wszystko na gładką masę. Placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Można je dodatkowo obsypać cukrem pudrem lub cynamonem. Więcej przepisów na pyszne dania znajduje się na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl.