O cholesterolu słyszymy zwykle wyłącznie w negatywnych kontekstach. Warto jednak pamiętać, że cholesterol HDL ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Co możemy zrobić, aby poziom tej frakcji we krwi był wyższy niż „złego cholesterolu” LDL?
Co to jest cholesterol HDL i na co wpływa?
Tzw. dobry cholesterol to właśnie frakcja HDL – cholesterol mający ogromne znaczenie dla zachowania zdrowia organizmu. Jego funkcje to:
- odpowiadanie za transport cholesterolu z tkanek do wątroby (zapobiega miażdżycy),
- hamowanie utleniania lipidów,
- ochrona układu sercowo-naczyniowego,
- przechowywanie białek niezbędnych do przekazywania fosfolipidów i triglicerydów.
Dla zachowania zdrowia ważne jest, aby utrzymać wysoki poziom cholesterolu HDL przy niskim cholesterolu LDL, uznawanym za szkodliwy. Stężenie można sprawdzić podczas badania krwi przeprowadzanego na czczo. Nie należy przed nim jeść przez 8 godzin, a ostatni posiłek nie powinien zawierać dużej ilości tłuszczów, ponieważ mogłoby to zafałszować wynik. Norma u kobiet to minimum 50 mg/dl, a u mężczyzn – 40 mg/dl. Różnica wynika z poziomu estrogenów, które podwyższają ilość cholesterolu HDL. Istotne są również proporcje względem innych substancji: najkorzystniejszy stan to 3:1 w stosunku do cholesterolu całkowitego i 1:2 w stosunku do triglicerydów[1].
Sposoby na podniesienie poziomu HDL
Cholesterol HDL należy do związków, które nie mają górnej granicy normy, ponieważ jest on korzystny dla układu sercowo-naczyniowego. Z tego powodu warto podnieść jego poziom ogólny lub względem cholesterolu całkowitego. Skuteczne sposoby to:
- wysiłek fizyczny – zalecane są umiarkowane ćwiczenia aerobowe, które powinny trwać minimum 30 minut;
- utrzymanie właściwej masy ciała – szczególnie niebezpieczna jest otyłość brzuszna; nadmierna waga wpływa również na wzrost niepożądanego cholesterolu LDL;
- rezygnacja z palenia papierosów;
- ograniczenie spożywania tłuszczu pochodzenia zwierzęcego – wyjątkiem są tłuste ryby morskie, które warto włączyć do jadłospisu nawet w przypadku problemów z poziomem cholesterolu we krwi;
- spożywanie większej ilości błonnika pokarmowego – zawierają go: pełnoziarniste pieczywo, warzywa (zwłaszcza strączkowe) i owoce;
- suplementacja kwasu tłuszczowego omega-3;
- picie soku z żurawiny, która podnosi poziom „dobrego cholesterolu”, zapobiegając jednocześnie utlenianiu się tego „złego”.
Zbyt niski poziom cholesterolu HDL wynika zwykle z nieprawidłowej diety i zbyt małej ilości ruchu. Może również świadczyć o chorobach tarczycy, wątroby lub ogólnych zaburzeniach odżywiania.
[1] https://www.medonet.pl/badania,cholesterol-hdl–dobry-cholesterol—-norma-badania-w-surowicy,artykul,1570147.html